AI και ChatGPT στη μετάφραση: Πώς να επιτύχετε σε μια Αλλαγή στην Αγορά Εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναστατώσει το Διαδίκτυο και τις βιομηχανίες παγκοσμίως, ειδικά με την εισαγωγή του ChatGPT. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας της μετάφρασης βιώνει μια βαθιά μεταμόρφωση με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των γλωσσικών μοντέλων.

Μπορεί να σας δημιουργείτε το ερώτημα: δεν έχει ήδη περάσει ο γλωσσικός τομέας από αυτό; Για χρόνια πολλοί έχουν πει ότι η μηχανική μετάφραση θα αντικαταστήσει τους ανθρώπινους μεταφραστές και τίποτα από αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Τι καθιστά αυτήν την κατάσταση διαφορετική;

Ας ρίξουμε μια βαθιά ματιά στο πώς χρησιμοποιείται το ChatGPT στον γλωσσικό τομέα και τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένη είναι η τεχνολογία.

 

H Επίδραση του AI και ChatGPT στην επαγγελματική μετάφραση

Προσπαθείτε να παρακολουθήσετε την επέλαση ChatGPT; Εάν δεν έχετε προσέξει τον ντόρο ή δεν είστε εξοικειωμένοι με το τι είναι, πάρτε μια γεύση. Το ερευνητικό εργαστήριο σχεδιασμού νοημοσύνης OpenAI είναι μια εταιρεία που στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη φιλικής AI με τρόπο που ωφελεί την ανθρωπότητα ως σύνολο. Η OpenAI πρόσφατα εισήγαγε το ChatGPT, μια παραλλαγή του δημοφιλούς γλωσσικού μοντέλου GPT-3, το οποίο λειτουργεί με νευρωνικά δίκτυα και παρέχει ανθρώπινες αποκρίσεις.

Εξαιτίας της προηγμένης του ικανότητας στο να μιμείται ανθρώπινες αποκρίσεις, πολλά άρθρα όπως το «Πρέπει να ανησυχούμε για το αν θα αντικατασταθούμε;», έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι βιομηχανίες που κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν ασφαλείς από την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω των μηχανών, όπως οι εικαστικές τέχνες και η συγγραφή κειμένων, έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Αντίθετα με άλλες βιομηχανίες, στους ανθρώπινους μεταφραστές έχει ειπωθεί εδώ και χρόνια ότι η δουλειά τους θα αντικατασταθεί από τη μηχανική μετάφραση. Ήδη από το 2018, έχουν γραφτεί άρθρα για τους λόγους για τους οποίους οι μηχανές ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους μεταφραστές. Το να ζητάς από μια μηχανή να συγκεντρώνει τέτοιες γνώσεις είναι ένα πράγμα, αλλά να της ζητάς να εφαρμόζει αυτές τις γνώσεις με συναίσθημα σε ένα μεταφρασμένο έγγραφο είναι εντελώς διαφορετικό.

Οι ανθρώπινοι μεταφραστές θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες δεξιότητες για να εξοπλιστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τη νέα τεχνολογία και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Τα εργαλεία ChatGPT και AI θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση της μετάφρασης και θα αυξήσουν την ακρίβεια και την αποδοτικότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Όταν χρησιμοποιούνται ως εργαλείο, μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες, να αυξήσουν την παραγωγή και να μειώσουν τα βαρετά καθήκοντα. Ετσι δίνουν στους δημιουργούς περιεχομένου περισσότερες ευκαιρίες να αφιερώνουν τον χρόνο τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Μειονεκτήματα της ΑΙ σε σχέση με τη μετάφραση

Ένα  μειονέκτημα είναι μια πιθανή υπερεξάρτηση από το μοντέλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή ή άδικη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα για ένα μοντέλο γλωσσικής AI προέρχονται μόνο από Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές πηγές, οι αποκρίσεις του ChatGPT θα μπορούσαν να βασίζονται υπερβολικά στις δυτικές αντιλήψεις και πολιτιστικά πρότυπα που μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από εκείνα σε άλλα μέρη, οδηγώντας σε προκατειλημμένες αποκρίσεις.

Η ειδικός στην τοπικοποίηση παιχνιδιών Ebru Nilay Vural, δήλωσε ότι παρόλο που δεν έχει δοκιμάσει προσωπικά το μοντέλο, ένας συνάδελφός της σύγκρινε τις προσωπικές της μεταφράσεις με εκείνες που δημιουργήθηκαν από το ChatGPT. Καθώς εξειδικεύεται στη μετάφραση τουρκικών, διαπίστωσε ότι υπήρχαν μικρά ορθογραφικά λάθη και λεκτικά σφάλματα στις τουρκικές μεταφράσεις.

Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξη σχετικά με την δυνατότητα του ChatGPT, αν και με ιδιαίτερη προσοχή. Εξήγησε ότι, “Το ChatGPT θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία μετάφρασης και ίσως να βοηθήσει τους διαχειριστές έργων να οργανώσουν τη ροή εργασίας πιο αποτελεσματικά, όμως η ποιότητα της μετάφρασης θα εξαρτιόταν από τον τομέα και τον βαθμό εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης.”

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες τέτοιων μοντέλων. Θα υπάρξει σίγουρα αναδιάταξη θέσεων εργασίας, αλλά θα αφήσουμε τη συζήτηση για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε ηθικά για άλλη στιγμή. Για την τώρα, ας δούμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε το εργατικό δυναμικό της γλωσσικής βιομηχανίας ώστε να χρησιμοποιεί καλύτερα το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Αναβάθμιση της Γλωσσικής Βιομηχανίας

Η αναβάθμιση της γλωσσικής βιομηχανίας μπορεί να φαίνεται ως ένα αγχωτικό καθήκον, ωστόσο όπως με κάθε πρόβλημα, η δημιουργία μιας στρατηγικής είναι ο καλύτερος τρόπος να το λύσεις. Έτσι, ο μόνος τρόπος για τους επαγγελματίες του γλωσσικού τομέα να παραμείνουν σχετικοί και ανταγωνιστικοί, ανεξάρτητα από το ChatGPT και άλλα γλωσσικά μοντέλα βασισμένα στην ΑΙ, είναι να αναβαθμιστούν και να επανεκπαιδεύτουν.

Παραθέτουμε μερικές προτάσεις:

  1. Προσδιορίστε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, ωστόσο, πολλοί πάροχοι γλωσσικών υπηρεσιών και εξ αποστάσεως μεταφραστές παραβλέπουν αυτό το στάδιο και δεν αξιολογούν τους τομείς όπου διακρίνονται ή χρειάζονται βελτίωση. Παρόλο που το ChatGPT και άλλα μοντέλα ΑΙ είναι εντυπωσιακά στη μετάφραση κειμένου, δεν είναι τέλεια. Έτσι, πρέπει ακόμη να βρείτε καινοτόμους τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά στη δουλειά σας. Ο γλωσσικός τομέας πρέπει να το βλέπει ως εργαλείο και όχι ως έναν πιθανό υπάλληλο που μπορεί να αντικαταστήσει και να πάρει τις δουλειές των ανθρώπων. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσικότητα και την ανθρώπινη κρίση. Κατανοώντας τους περιορισμούς του θα βοηθήσει το γλωσσικό τομέα να λειτουργήσει καλύτερα.”
  2. Επενδύστε σε εκπαιδευτικά προγράμματα – Αφού καθορίσετε ποιες δεξιότητες και πληροφορίες χρειάζεστε, μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνα και να ψάξετε για πόρους όπως βιβλία, διαδικτυακά μαθήματα, εργαστήρια και προγράμματα πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, το Localization School προσφέρει στους γλωσσολόγους και σε άλλους επαγγελματίες της γλωσσικής βιομηχανίας διάφορα μαθήματα και προγράμματα, όπως διαχείριση έργων, προηγμένη χρήση εργαλείων CAT και διάφορα εξειδικευμένα μαθήματα στην τοπικοποίηση. Με την ενημέρωση σχετικά με τα τελευταία εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορείτε να προηγηθείτε των ανταγωνιστών σας.
  3. Δημιουργία ενός πλάνου μάθησης – Αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά και τους πόρους που χρειάζεστε για την αναβάθμισή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα σχέδιο δράσης που είναι ευέλικτο αλλά θα σας διατηρήσει σε σταθερή πορεία προς τον στόχο σας.

Παραμένοντας ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στη Βιομηχανίας της Μετάφρασης

Με το πόσο γρήγορα έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, είναι ζωτικής σημασίας οι μεταφραστές και οι οργανισμοί να παραμένουν ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον γλωσσικό τομέα, καθώς αυτές οι νέες εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους ρόλους εργασίας και τον ίδιο τον κλάδο. Έτσι, παραθέτουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παραμένετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στο γλωσσικό τομέα.

  1. Δημοσιεύσεις και ιστοσελίδες της μεταφραστικής βιομηχανίας – Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμένετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα και τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT. Πολλές δημοσιεύσεις της βιομηχανίας προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών για νέες εξελίξεις και πρωτοεμφανιζόμενες τεχνολογίες, καθώς και ειδική ανάλυση και σχολιασμό. Υπάρχουν επίσης πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν παρόμοιες πληροφορίες και πόρους.
  2. Συνέδρια και εκδηλώσεις – Η παρακολούθηση συνεδρίων και εκδηλώσεων της βιομηχανίας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να παραμένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT. Αυτές οι εκδηλώσεις παρέχουν ευκαιρίες για μάθηση από ειδικούς, δικτύωση με άλλους επαγγελματίες και ενημέρωση για τα τελευταία προϊόντα και υπηρεσίες.
  3. Ευκαιρίες δικτύωσης – Η δικτύωση με άλλους επαγγελματίες μεταφραστές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να παραμένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της βιομηχανίας. Η δημιουργία σχέσεων με άλλους ειδικούς και επαγγελματίες του κλάδου μπορεί να παράσχει πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες και πόρους.

Συμπέρασμα

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης και του ChatGPT στις θέσεις εργασίας του γλωσσικού τομέα είναι σημαντικός. Είναι ουσιώδες για τους μεταφραστές να κατανοούν και να προετοιμάζονται για αυτές τις αλλαγές. Παραμένοντας ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της βιομηχανίας και ενισχύοντας τις δεξιότητες τους, οι επαγγελματίες μεταφραστές μπορούν να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν το μέλλον της καριέρας τους. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια προληπτική προσέγγιση και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσετε ότι είστε καλά προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που πλησιάζουν.