Κινδυνεύουν τα αγγλικά να αποκαθηλωθούν ως παγκόσμια γλώσσα;

Η Αγγλική γλώσσα ομιλείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά η ανάπτυξη της τεχνολογίας μετάφρασης και των “υβριδικών” γλωσσών αποτελούν απειλή για την γλώσσα αυτή.

Ποια όμως είναι η χώρα διαθέτει τους περισσότερους ομιλητές Αγγλικών ή άτομα που μαθαίνουν να μιλούν Αγγλικά;

Η απάντηση είναι η Κίνα ! ! !

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τη Cambridge University Press, μέχρι και 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τουλάχιστον στοιχειώδη γνώση Αγγλικών στην Κίνα και τουλάχιστον άλλα 100 εκατομμύρια στην Ινδία. Υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα που μιλούν Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα παρά Αμερικανοί που μιλούν Αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα. (Το 20% των Αμερικανών μιλούν μια άλλη γλώσσα από την Αγγλική στα σπίτια τους.)

Αλλά για πόσο καιρό ακόμα η Αγγλική θα χαρακτηρίζεται ως η «αγαπημένη γλώσσα του κόσμου»; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλούν Αγγλικά , όμως λιγότερα από 400 εκατομμύρια την έχουν ως πρώτη γλώσσα.

Τα Αγγλικά είναι το αγαπημένο lingua franca στον κόσμο. Τα άτομα που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα συνήθως διαλέγουν τα Αγγλικά για να συνεννοηθούν. Φανταστείτε, για παράδειγμα, έναν Κινέζο ομιλητή ο οποίος δεν μιλάει Γαλλικά σε συνομιλία με έναν Γάλλο ομιλητή ο οποίος δεν μιλάει Κινέζικα. Θα χρησιμοποιούν τα Αγγλικά; Πριν από πέντε χρόνια, ίσως. Αλλά όχι πια. Χάρη στην πρόοδο της αυτόματης μετάφρασης και της τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, μπορούν να μιλήσουν ο καθένας τη δική του γλώσσα και να ακούσουν τι λέει ο συνομιλητής τους σε αυτόματη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο.

Στην Καλιφόρνια, ο Wonkyum Lee, νοτιοκορεάτης επιστήμονας πληροφορικής της Gridspace, συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνολογίας μετάφρασης και αναγνώρισης φωνής που θα είναι τόσο αξιόπιστη που όταν καλείτε μια γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, δεν θα ξέρετε αν μιλάτε με άνθρωπο ή με έναν υπολογιστή.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αγγλική γλώσσα. Επειδή πολλοί άνθρωποι τη μιλούν ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα τους, οι υβριδικές μορφές εξαπλώνονται συνδυάζοντας στοιχεία των «κανονικών» Αγγλικών με τις τοπικές γλώσσες. Στην Ινδία, για παράδειγμα, μπορείτε να συναντήσετε το Hinglish (Hindi-Αγγλικά), το Benglish (Βεγγαλικά-Αγγλικά) και το Tanglish (Ταμίλ-Αγγλικά).

Στις ΗΠΑ, πολλοί Ισπανόφωνοι Αμερικανοί που έχουν ρίζες στην Κεντρική και Νότια Αμερική, μιλούν Spanglish, συνδυάζοντας στοιχεία από τα Αγγλικά και τη γλώσσα των γονέων και των παππούδων τους. “Η γλώσσα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι επίσης μια έκφραση της ταυτότητας μας”. Ο ποιητής από το Σαν Φρανσίσκο Josiah Luis Alderete, ο οποίος γράφει στα Spanglish, την ονομάζει «γλώσσα αντίστασης», έναν τρόπο για τους Ισπανόφωνους Αμερικανούς να διατηρήσουν την κληρονομιά τους, ακόμα κι αν έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στις ΗΠΑ.

Επίσης η εκμάθηση κινεζικών και ρωσικών εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον πλανήτη ακόμα και σε δυτικές χώρες ως, εναλλακτική των αγγλικών, γλώσσα επικοινωνίας.

Επομένως, οι ημέρες της Αγγλικής ως το μοναδικό διαβατήριο επικοινωνίας στον κόσμο μπορεί να είναι μετρημένες. Για να το θέσουμε πιο ρεαλιστικά: οι νέες τεχνολογίες και η ανάδυση νέων υπερδυνάμεων είναι ήδη εδώ και κερδίζουν έδαφος. Η παγκόσμια κυριαρχία της μπορεί να μειωθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες χωρίς όμως να χάσει τα σκήπτρα της πιο διαδεδομένης γλώσσας στον πλανήτη.

Η τεχνολογία αυτόματης μετάφρασης, η εξάπλωση υβριδικών γλωσσών, η άνοδος νέων δυνάμεων – όλα αυτά δημιουργούν πραγματικές προκλήσεις. Όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η γλώσσα του Τζόφρι Σώσερ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, του Τζον Μίλτον και του Κάρολου Ντίκενς θα παραμείνει δημοφιλής για πολλές δεκαετίες ακόμα, παρόλο που η σύγχρονη Αγγλική γλώσσα είναι πολύ διαφορετική από τη δική τους.