Η ιστορία της ταυτόχρονης διερμηνείας

Η ταυτόχρονη διερμηνεία είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση που απαιτεί τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και προηγμένη εκπαίδευση σε συγκεκριμένες τεχνικές και μεθόδους. Επειδή η ικανότητα να διερμηνεύει κάποιος ταυτόχρονα θεωρείται απαιτητική και δύσκολη, είναι έκπληξη, αν όχι απίθανο, να φανταστεί κανείς κάποιον με φυσική ικανότητα διερμηνείας χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση.

Για να κατανοήσουμε την δημιουργία της διερμηνείας σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε η γλώσσα. Αν και είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πότε εφευρέθηκε η γλώσσα, η Αρχαία Αίγυπτος είναι η πατρίδα των παλαιότερων αναφορών σχετικά με τη διερμηνεία. Προφανώς, οι διερμηνείς άρχισαν να χρησιμοποιούνται όταν τα σήματα και οι χειρονομίες δεν ήταν πλέον επαρκείς για την επικοινωνία των ανθρώπων. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι επίσης χρησιμοποιούσαν τους διερμηνείς ως κάτι το αυτονόητο, δεδομένου ότι σπάνια έμπαιναν σε κόπο να μάθουν τις γλώσσες των ανθρώπων που κατακτούσαν, επειδή θεωρούσαν ότι αυτοί είναι κατώτεροι τους.

Παρακάμπτοντας μπροστά στην Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, βλέπουμε την πρώτη χρήση της διαδοχικής διερμηνείας, ως αποτέλεσμα της επιθυμίας των ανθρώπων να χρησιμοποιούν πολλαπλές γλώσσες. Μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, αναπτύχθηκε η Κοινωνία των Εθνών και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, πράγμα που σήμαινε περισσότερα διεθνή συνέδρια και ακόμη περισσότερες γλώσσες που απαιτούν διαδοχική διερμηνεία. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν σε μια πολύ συγκεκριμένη μορφή στενογραφικών σημειώσεων και στη συνέχεια μετατρέπονταν σε άλλη γλώσσα, η οποία έκανε τις συνεδριάσεις αδικαιολόγητα χρονοβόρες.διερμηνεία

Ο συνταγματάρχης Leon Dostert, ένας πρώην διερμηνέας του στρατηγού Αϊζενχάουερ ανατέθηκε την ανάπτυξη ενός συστήματος για ταυτόχρονη διερμηνεία. Αυτός εξέτασε το έργο του Andrea Kaminker ο οποίος ανέπτυξε το δικό του σύστημα για γαλλικό ραδιόφωνο, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχές.

Στις δίκες της Νυρεμβέργης το 1945, οι οποίες ερμηνεύτηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και γερμανικά, το σύστημα ήταν διαφορετικό.

Με τη μέθοδο αυτή, οι διερμηνείς κάθονταν δίπλα του κατηγορουμένου να ερμηνεύουν τι ειπώθηκε. Οι διερμηνείς εργάζονται σε τρείς ομάδες των δώδεκα. Ενώ η ομάδα Α ερμήνευε για σαράντα πέντε λεπτά, η Ομάδα Β βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο, άκουγε τα πάντα για να έχουν επίγνωση των διαδικασιών. Η ομάδα Γ, εν τω μεταξύ, είχε μισή μέρα ρεπό. Έξι διερμηνείς, δώδεκα μεταφραστές και εννέα στενογράφοι εργάστηκαν μαζί για κάθε γλώσσα. Εξασφάλιζαν ότι κανένα μέρος της διαδικασίας δεν έμεινε χωρίς τις υπηρεσίες μετάφρασης, διερμηνείας ή μεταγραφής. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ακουστικά και μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ των διαφόρων καναλιών γλώσσας, ανάλογα με τη γλώσσα προτίμησής τους.

Η ταυτόχρονη διερμηνεία προκάλεσε επανάσταση στη βιομηχανία της ερμηνείας, καθώς επέτρεψε στους διερμηνείς να μεταφέρουν τις πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, και επέτρεψε μια πραγματική ανταλλαγή ιδεών από το ένα άτομο στο άλλο, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που ομιλείται. Αυτή η μορφή της διερμηνείας αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής ώστε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε το ψήφισμα 152 το 1947, που έκανε την ταυτόχρονη διερμηνεία μια παραμένουσα υπηρεσία. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών παρέχει υπηρεσίες ταυτόχρονης διερμηνείας για έξι επίσημες γλώσσες του. Η ταυτόχρονη διερμηνεία, όπως η ίδια η γλώσσα, έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Σήμερα οι διερμηνείς χρησιμοποιούν ηχομονωμένους θαλάμους και φορητούς πομπούς, αλλά η βασική ιδέα παρέμεινε ίδια – ερμηνεία από μια γλώσσα στην άλλη με ελάχιστη καθυστέρηση, διατηρώντας παράλληλα τον επαγγελματισμό και την ακρίβεια.