Νήσοι Φερόες-μια χώρα ξεχασμένη από την μετάφραση της Google

Το νησιωτικό συγκρότημα των Νήσων Φερόες αποτελείται από συνολικά δεκαοκτώ νησιά μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, σχεδόν στη μέση της απόστασης μεταξύ της Νορβηγίας και της Ισλανδίας Ο πληθυσμός των νησιών ανέρχεται στους 50.498 κατοίκους. Οι κάτοικοι αυτής της ευρωπαϊκής χώρας έχουν ξεκινήσει τη δική τους online υπηρεσία μετάφρασης σε μια προσπάθεια να εμφανίζεται η γλώσσα τους στη Google Translate, αφού νιώθουν και είναι ξεχασμένοι από την διάσημη εταιρία.

Η υπηρεσία μετάφρασης έχει δημιουργηθεί από τον τουριστικό οργανισμό Visit Faroes, ο οποίος – αντί να παρέχει άμεση αυτόματη μετάφραση, διαβιβάζει το αίτημα σας σε έναν εθελοντή, ο οποίος παρέχει στη συνέχεια μια ζωντανή ή προ-καταγραμμένη βίντεο μετάφραση.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός και  πρώην ποδοσφαιριστής Aksel Vilhelmsson Johannesen, συμβάλλει σε αυτό το έργο προσφέροντας ένα καλωσόρισμα στους επισκέπτες των Νήσων Φαρόες.

Η γλώσσα, η οποία προέρχεται από την αρχαία σκανδιναβική γλώσσα, ομιλείται από περίπου 66.000 ανθρώπους, τα δύο τρίτα των οποίων κατοικούν στις Νήσους Φερόες.

Οι υπηρεσίες μετάφρασης παρέχονται για αγγλόφωνους και ομιλητές άλλων 13 γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, ιαπωνικών, κινεζικών και πορτογαλικών.

Ο υπεύθυνος του έργου Levi Hanssen υποστηρίζει ότι η υπηρεσία καλύπτει ένα κενό που αφήνει η Google Translate και διατηρεί την τοπική γλώσσα και τον πολιτισμό.

«Έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από ντόπιους κατοίκους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όσους θέλουν να μάθουν τη γλώσσα μας. Επίσης δημιουργούμε μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που προβάλλει οπτικά και ακουστικά τη γλώσσα των Νήσων Φερόες, κάτι που δεν έγινε ποτέ πριν».

Είναι η δεύτερη φορά που οι Νήσοι Φερόες αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο την έλλειψη υπηρεσιών της Google για τους κατοίκους τους.

Απογοητευμένοι που το αρχιπέλαγος είχε παραβλεφθεί από την υπηρεσία χαρτογράφησης Street View της αμερικανικής εταιρείας, ο οργανισμός Visit Faroes δημιούργησε το Sheep View τον περασμένο χρόνο που επιτρέπει μια περιήγηση στα νησιά. Μάλιστα έπειτα από μερικές εβδομάδες, η Google έστειλε οχήματα για να χαρτογραφήσει τις Νήσους Φαρόες «επίσημα».